Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Huhogó ballibek és fülkeforradalmárok
  2013-07-21 21:06:01, vasárnap
 
 




Huhogó ballibek és fülkeforradalmárok

Mosolyognom kell azon, ahogyan egyik oldal nevezi a másikat . Pedig... Mindkét oldala a testnek egy helyre tartozik . Ha jobbkezünk rácsap a suta balra, ballábunk elgáncsolja a csámpás jobbat, akkor kiesik kezünkből a tányér és hasra esünk ! Nevetséges kicsinyességnek tartom, amikor fél oldalakban gondolkozunk egész helyett . Nyelvünk csodálatos szerkezete sem engedi az egyszeműnek, hogy önálló birodalmat alkosson, kisajátítsa magának a szemességet, miközben a kétszeműket kiközösítené kedvére .

Szemesnek áll a világ, de csak fél világot láthat az egyszemű ! Az ép lábú embernek két lába van . Az egylábú mankót kell hordozzon magával, ha nem tellik műlábra . Megosztásunk alapelemének számít egyes érdekeltségek egymásnak feszülése . Nem azért ballábas valaki, hogy elgáncsolja a jobblábasokat ! Cigányok, nem cigányok felosztás sem fedi a valóságot, akiket ugye az egyszeri, megismételhetetlen, színesebb bőrű egyén parasztoknak nevez . Így van ez a gojjal is, ami nem a gólya rövidítése, mert hazánkba látogatásakor nem csak a békák lecsapolásával foglalkozott, mielőtt visszarepült volna Afrikába, hanem át szeretné venni a sasok szerepét is magának .

Ezek a dögkeselyűk így válnak utálatos madárrá egy szempillantás alatt, miközben a parányi pólyát csőrében cipelő tavaszi madarat szívesen látjuk telefonpóznáink tetején . Valamikor régen a Kárpátmedence növény és állattana egyedülálló volt a világon . Itt gyűlt egybe az összes állat . Itt növekedhetett minden növény egészen addig, amíg a zord telek elmultával északabbra költöztek a rénszarvasok . Keletebbre repültek a földmívelő madarak, a csodálatos füttyű rigók, s mikor visszatértek évezredek múltán, elhozták magukkal más tájak dalait .

Valahogy olyan ez, mint a fekete-fehér film után lassan elterjedő színes film . Bár megvan a varázsa kéttónusú színek árnyainak, de a színek tökéletesítésével közel kerülhettünk a valóság színeihez . Néha túlszárnyalják egyesek a valóságot, de mégis megadatott a lehetőség arra, hogy a szépet, a még szebbet láthassuk . Gyermekkorom után, ami valljuk be közel harminc évig tartott, nem akartam ráébredni a valóság egyhangú színeire, inkább tovább olvastam a meséket, azokat a csodálatos képeket, amit felvidításomra rajzolt Benedek Elek és még sokan mások, akik a gyermekek lelkének felügyeletével hordozták magukban a feltámadást . Szép volt . S mire felébredtem a szárnyaim erősek voltak, messze repítettek, távol a fekete-fehér színű hétköznapoktól .

Egyszer csak kezembe került A tizenhárom almafa című könyv . Már nem emlékszem pontosan az írójára, biztosan Wass Albert volt, mert ő szokott ilyen csodáltos képeket alkotni, de amikor kezembe vettem, színes lett körülöttem a világ . A régi füstös, zordon, büdös utcák virágba öltöztek egy szempillantás alatt, új külsővel ragyogott rám a lélek színeivel az élet . Táncos Csuda Mózsi története egyedi . Magyarokról magyaroknak írt, szívhezszóló távoli mese, ami valósággá válik egy messzi világban, ami oly távolinak tűnt még akkor, mint a mesebeli hétfejű sárkány, akivel a legkisebb királyfi viaskodik szüntelen . A mesében mind a hét fejét levágja a királyfi . Itt csupán egy almafát ment meg magának a székely Csuda Mózes azzal, hogy a kijelölt határvonal cölöpjeit odébb helyezi . Így lesz neki hét fája a tizenháromból, a korábbi hat helyett, mert ugye mégis csak, ő ültette azokat a fákat még a prefektus pénziből .

A hétágú gyertyatartó története ez, ami lássuk be, elhozta számunkra a felvilágosodást . Hetedhét országot bejáró magyarok története, akiket elzavart otthonról az új, a honfoglaló hétfejű sárkány . Milliószámra vándoroltak el hazánkból a kiegyezést követő emancipatiós törvények után az emberek . Nem maradt hely itt a harmadik fiúnak Idegenbe vitte a sorsa, hogy kiszabadíthassa a szépséges Európát az öreg király leányát . A hétfejű sárkány palotája még ma is ott magasodik felettünk, hiába hittük, hogy lekaszaboltuk mind a hét fejét, hétszer hét nőtt a helyébe .

Minden hegyormon, apró kis szigeten ott magasodik már ez a héttornyú palota, ami megtéveszti a világot, onnan mutogat vöröses ujjával a nyomorban élők kunyhócskái között megbúvó takaros házra . Palotának mondja azt, ami feleakkora sincs mint az ő sivár otthona . És a vak tömeg elpusztítja azokat, akik az érdekükben munkálkodtak, eleségüket adták, gondoskodtak róluk mindeddig . Egyre több ilyen palota vesz körül bennünket, mintha vér és verejtéken kívül egyéb habarcsot sem használtak volna soha az építésekor . Az emberek könnyeitől fényes az út, amerre csak mennek ezek az új urak, hetedhét országon keresztül .

Mózsi kertjében húzták meg a határt, és ott a székely ember almafáin románok osztozkodtak magyarokkal sokáig, amíg csak el nem fújta őket onnan az idő váltakozó erősségű szele . Egyszer magyar volt, majd román lett, de mindig székelyek lakták azokat a hegyeket, ahol a pallagokat is őseik alkották a különös, édesvízű tenger nyaldosta hegygerinc oldalában . Senki sem kutatja a régmúltat . Megelégszenek a történészek alkotta elgondolásokkal, amelyet mindig valakiknek az érdekében alakítgatnak . Táncos Csuda Mózes története megtanítja olvasóit arra, hogy a jussáért mindenkinek meg kell küzdeni . A természetes színek akkor is megvannak, ha csak fekete-fehérben szeretnék láttatni velünk a világot .

Belsőmben kitöltött minden kis zugot ez a színes kis világ, amitől eltiltottak hosszú évtizedekig a hétágú gyertyatartó urai . Cenz urának hívják a hétfejú sárkány birodalmának királyát, akinek különféle eszközei vannak arra, miként változtassa meg a valóságot . Olyat állít, amit a nép egyik fele elfogad, miközben a másik fele kételkedik benne, emiatt konfliktusok alakulnak világszerte . Ügyesen egyensúlyozgat elméletek között Cenz ura, mert ha balról fütyöl neki fizet, de ha jobbról, akkor is . Mindig neki fizet majd mindenki, aki tézisekből indul ki, mert mindig létezik egy antitézis vele szemben, ami a szintézis természetét meghatározza . Szóval bal-jobb, ahogyan a katonák masíroznak győztes csata reményében, majd egyre gyorsabban szedik a lábukat, amikor már az életükért szaladnak mindannyian .

Nagyapám is megmenekült valahogyan a mérges gázok gyilkos karmaiból, mert időben vonult vissza a sereg, bár így is 75 %-os hadirokkantként élte életét 1915-től fogva . Ezért mondom nektek testvéreim : ne egymásban keressük az ellenséget, hanem azokban, akik közöttünk megbújva ellenségeskedést szítanak . Elvakult emberek szapulják egymást letünt ideológiák nyomában ahelyett, hogy megtalálva önmagunkat eldöntenék mit teszünk bele a bográcsba . Mert a nagy kondérból mindenki ehet, de csak annyit, amennyi a gyomrába fér . A királynak sincs nagyobb gyomra mint a koldusnak, csak az éléskamrája nagyobb, ahová begyüjti mások mindennapi kenyerét, s elfelejti becsülettel szétosztani azt .

Baranyi Győző


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: ellenségeskedést, telefonpóznáink, felvilágosodást, hadirokkantként, kicsinyességnek, kiszabadíthassa, elgondolásokkal, egyensúlyozgat, felügyeletével, túlszárnyalják, lecsapolásával, felvidításomra, hétköznapoktól, érdekeltségek, növekedhetett, szempillantás, látogatásakor, megelégszenek, kárpátmedence, tizenháromból, lekaszaboltuk, jobblábasokat, gondoskodtak, visszatértek, osztozkodtak, kiközösítené, munkálkodtak, gyertyatartó, gondolkozunk, konfliktusok, gyermekkorom, kerülhettünk, foglalkozott, emancipatiós, meghatározza, rénszarvasok, helyre tartozik, suta balra, csámpás jobbat, kétszeműket kiközösítené, egylábú mankót, gólya rövidítése, békák lecsapolásával, sasok szerepét, szempillantás alatt, parányi pólyát, összes állat, zord telek, földmívelő madarak, csodálatos füttyű, fekete-fehér film, varázsa kéttónusú, Benedek Elek, Wass Albert, Táncos Csuda Mózsi, Csuda Mózes, Táncos Csuda Mózes, Baranyi Győző,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Nagyon különös  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Annuska bar...  Png csokor  Png kutya  Alázat  Facebookon kaptam  Png ház  Facebookon kaptam Krisztinától  Png csokor  Png lepke  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Albert Einsteinről  Julian Brass gondolata  Adakozás  Makszim Gorkij gondolata  Facebookon kaptam  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Szabolcska Mihály – Ákác...  Az engedelmesség miért nem vál...  Irgalom és ítélet  Örülök, hogy látlak!  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Kerüld el az evangélium örömén...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  210 éve született a SZÓZAT meg...  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Minden harmadik...  Egy hatékony szolga  Png férfi  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Akarat  Nagyi telefonál  Egy lelki imádság  Facebookon kaptam Annuska bar...  Adakozás  Facebookon kaptam  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  A másik dolog,  Png csokor  Bounty krémes  A jó emberek mindig szépek mar...  Nagyon különös  Mai harmónia kártyám  Neked tudnod kell  Esti kép  Albert Einsteinről  Akarat  Paul David Tripp Április 19  Png cica  Örülök, hogy látlak!  Kellemes délutánt kívánok  Irgalom és ítélet  69 éve hunyt el Albert Einstei...  A televizió nem a kultúrát kép...  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Facebookon kaptam  Neked tudnod kell  Jónás Tamás – Végtelen b...  Nem tudhatod  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jónás Tamás – Végtelen b...  Fehér virág  Facebookon kaptam  Albert Einsteinről  Németh László tollából  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Nevem  Még csak most kezdődik a nap  Éretlen vers  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam  Egy bizonyos határt  Akarat  Jó éjszakát  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Rátalálsz  Irgalom és ítélet  Png férfi  Paul David Tripp Április 20  A boldog családok mind hasonló...  Facebookon kaptam  Png csokor 
Bejegyzés Címkék
helyre tartozik, suta balra, csámpás jobbat, kétszeműket kiközösítené, egylábú mankót, gólya rövidítése, békák lecsapolásával, sasok szerepét, szempillantás alatt, parányi pólyát, összes állat, zord telek, földmívelő madarak, csodálatos füttyű, fekete-fehér film, varázsa kéttónusú, színek tökéletesítésével, valóság színeihez, lehetőség arra, valóság egyhangú, csodálatos képeket, gyermekek lelkének, szárnyaim erősek, fekete-fehér színű, tizenhárom almafa, régi füstös, lélek színeivel, messzi világban, mesebeli hétfejű, legkisebb királyfi, mesében mind, almafát ment, székely Csuda, kijelölt határvonal, prefektus pénziből, hétágú gyertyatartó, honfoglaló hétfejű, kiegyezést követő, harmadik fiúnak, szépséges Európát, öreg király, hétfejű sárkány, héttornyú palota, nyomorban élők, érdekükben munkálkodtak, emberek könnyeitől, székely ember, történészek alkotta, érdekében alakítgatnak, jussáért mindenkinek, természetes színek, hétfejú sárkány, másik fele, antitézis vele, szintézis természetét, katonák masíroznak, életükért szaladnak, mérges gázok, nagy kondérból, királynak sincs, éléskamrája nagyobb, ellenségeskedést, telefonpóznáink, felvilágosodást, hadirokkantként, kicsinyességnek, kiszabadíthassa, elgondolásokkal, egyensúlyozgat, felügyeletével, túlszárnyalják, lecsapolásával, felvidításomra, hétköznapoktól, érdekeltségek, növekedhetett, szempillantás, látogatásakor, megelégszenek, kárpátmedence, tizenháromból, lekaszaboltuk, jobblábasokat, gondoskodtak, visszatértek, osztozkodtak, kiközösítené, munkálkodtak, gyertyatartó, gondolkozunk, konfliktusok, gyermekkorom, kerülhettünk, foglalkozott, emancipatiós, meghatározza, rénszarvasok, szívhezszóló, alakítgatnak, alapelemének, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2637
  • e Hét: 16867
  • e Hónap: 27978
  • e Év: 181474
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.